Maślane rogaliki z czekoladą

Wstałam dzisiaj o godzinie 5.00 rano – za oknem koronka z mgły pokrywała tracące liście drzewa. Zerknęłam na biegnącą po sennych łąkach Ofelię, później na śpiącego w kuriozalnej pozycji Szekspira; głowę przekręca najmocniej jak się da ku górze, częściowo zwija się w kłębuszek i prostuje jedną tylną łapkę. Generalnie tendencja prezentuje się w następujący sposób:

Ofelia zawsze śpi POD kołdrą, kocem, pledem

DSC02924

Z kolei Szekspir zasypia NA wszystkich okryciach

DSC05851

W mieszkaniu panował absolutny spokój, tę ciszę dopełniał brak poruszających się po ulicy samochodów. Poszłam do kuchni, cyk-cyk, nastawiłam wodę, tiiiii…. tiiiii… krzyknął czajnik, puszczając parowe kłębuszki. Wypiłam dwie kawy, zieloną herbatkę o smaku opuncji i już ponownie nie mogłam zasnąć. Wpadłam więc na pomysł, że… upiekę rogaliki. Jak postanowiłam, tak też zrobiłam.

Rogaliki są bardzo wdzięczne; nieduże, nadziane orzechową czekoladą, z chrupiącą cukrową posypką. Robi się je dość sprawnie, piecze jeszcze krócej;)

Przepis na maślane rogaliki z czekoladą (mi wyszły 32 sztuki) (Przepis pochodzi z bloga ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 32 kostki czekolady z orzechami
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę wraz z solą przesiać do miski, w środku wykonać dołek i wlać drożdże wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną – odstawić na 25minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko i masło. Wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić na 1,5h do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć okrąg. Powstały okrąg przeciąć nożem na 8 trójkątów, położyć kostkę czekolady, zwijać podstawą do węższego końca, skleić rogi, formując rogalika. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem.

Piec ok. 10-14minut, w temperaturze 180°C.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Rogaliki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>