Wielkanocne mini mazurki

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, w związku z tym poniżej prezentuję przepis na mini mazurki. Ciasteczka są chrupiące, intensywnie maślane, polane słodkim kolorowym lukrem. Na pewno będą stanowiły wspaniałą ozdobę stołu, doskonale sprawdzą się również jako prezent dla najbliższych;)

Przepis na wielkanocne mini mazurki (około 70 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga http://ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lukier:

  • 2 białka
  • 500 g cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki, cukiereczki, płatki czekoladowe
  • migdały, wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
  • masa krówkowa do przełożenia
  • sztuczne barwniki lub soki naturalne

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 2-3h w lodówce.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty.

Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.

Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z lukrowaniem poczekać aż będą chłodne (wtedy kruszeją).

Lukier:

Białka, cukier, aromat śmietankowy, ocet i wodę zmiksować, aż do powstanie gładkiego, gęstego lukru.

Zdobić wedle uznania.

Jeśli ktoś, podobnie jak ja,  do zabarwienia lukru nie chce wykorzystać sztucznych barwników, to dane kolory można otrzymać w następujący sposób:

  • zielony – sok ze szpinaku
  • czerwony – sok z buraka
  • fioletowy – sok z czerwonej kapusty
  • ciemny różowy – sok z czerwonej kapusty z dodatkiem soku z cytryny
  • pomarańczowy – sok z marchewki
  • żółty – kurkuma (ja użyłam likieru bananowego)
  • brązowy – kakao

*ewentualnie mogą to być słodkie syropy owocowe

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mazurki, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>