Chrupiąca przyjemność – ciasteczka Bounty

Kiedyś wstawiłam przepis na ciasto Bounty, a dzisiaj będą to ciasteczka inspirowane owym batonem. Ich wykonanie jest bardzo proste (wystarczy połączyć wszystkie składniki), a więc i błyskawiczne. W trakcie pieczenia, w kuchni, unosi się przyjemny maślano-kokosowy aromat. Ciasteczka są kruche, z dużą ilością wiórków, czekolady – zwieńczone błyszczącą polewą. Smakują naprawdę wspaniale;)

Przepis na ciasteczka Bounty (około 30 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam polewę)

Składniki:

Ciastka:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej, typ 405)
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka likieru kokosowego
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do oprószenia

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Wbić jajko, wsypać sól (dalej ucierając). Następnie dodać mąkę, proszek, wiórki kokosowe, likier kokosowy i zmiksować do połączenia się składników. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę – wymieszać.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, po czym układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 175 °C (do zarumienienia)

Polewa czekoladowa:

Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka i gotować do połączenia składników.

Chłodne ciasteczka posmarować polewą, posypać wiórkami kokosowymi.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Ciasteczka, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>