Przedświąteczny sezon ciasteczkowy: kruche rogaliki z makiem

Poza wartościami wyższymi święta kojarzą mi się z ciasteczkami, które maniakalnie wypiekam, bo po pierwsze cieszę się, iż mogę ofiarować komuś samodzielnie wykonany podarunek, po drugie taka minimalistyczna robota jest dla mnie fizycznym relaksem, a po trzecie to takie małe dzieła sztuki, a sztuka odgrywa w moim życiu bardzo istotną rolę. Tym razem dzielę się przepisem na domowe rogaliki wypełnione masą makową, oblane pomarańczowym lukrem, udekorowane kandyzowaną skórką. Smak klasycznie świąteczny: jest kruche ciasto, mak, miód, żurawina, słodka polewa z cukru pudru, są rodzynki, orzechy, pomarańcze, kolorowe skórki. Wykonuje się sprawie, piecze szybko, a wyglądają uroczo, smakują jeszcze lepiej:)

Przepis na kruche rogaliki z makiem (mi wyszło 35 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*autorka samodzielnie przygotowała masę makową, ja użyłam tej z puszki (firmy HELIO)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • masa makowa
  • kandyzowana skórka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, z którego uformować kulę, owinąć folią spożywczą, po czym umieścić w lodówce na około 3h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować na grubość 2mm i przy pomocy talerza/miski wyciąć koło – następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów, na których należy rozsmarować masę makową i zwijając ku środkowi uformować rogaliki.

Piec około 15 minut, w temperaturze 190 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Schłodzone posmarować lukrem i poprzyklejać kandyzowaną skórkę.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Makowce, z makiem, Przepisy, Rogaliki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>