Sernik z musem dyniowym

Jeśli zabieram się za pieczenie sernika to oznacza tylko jedno: piekę dla mamy ;)

To chyba najbardziej wykwintny sernik, jaki udało mi się wykonać: niezwykle aksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach, aromatyczny, łączący w sobie wiele smaków, które znakomicie ze sobą współgrają – jest dynia, śmietana, cynamon, imbir, subtelna nuta pomarańczy, a wszystko na wspaniale kruchym, maślanym spodzie.

Przepis na Sernik z musem dyniowym (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*zmieniłam spód, likier zastąpiłam aromatem, pominęłam orzechy pekan

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 125 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Mus dyniowy:

  • 300 g serka mascarpone (schłodzony)
  • 100 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 250 g puree z dyni (schłodzonego)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • cynamon (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiskować aż do połączenia.

Jednolitą masę wylać na podpieczony spód.

Piec około 45 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Schłodzić w lodówce przez 3h.

Mus dyniowy:

Śmietanę, serek mascarpone oraz cukier ubić aż do uzyskania gęstego kremu, po czym dodać puree z dyni i skórkę otartą z pomarańczy – na sam koniec wsypać cukier, cynamon i imbir – wymieszać.

Mus dyniowy wyłożyć na schłodzoną masę serową – wyrównać wierz i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub nawet na całą noc).

Po upływie wskazanego czasu na mus wyłożyć ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Wierzch oprószyć cynamonem (można obsypać orzechami pekan).

 

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Serniki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>