Kolorowy mazurek z bakaliami

Mazurki to chyba najbardziej bajeczne ciasta wielkanocne, mimo subtelnej, maślanej kruchości (czasem biszkoptu, spodu makaronikowego lub marcepanowego), uginające pod ciężarem lukrów, kremów, mas, bakalii, dżemów, marmolad czy owoców. To wypiek pozwalający wznieść się fantazji na wyżyny, bo może przybierać rozmaite kształty (pisanka, kwadrat, trójkąt, okrąg, prostokąt), na które nakłada się całą paletę barw oraz bogatych ozdób – taka słodka biżuteria stołu.

Przepis na wielkanocnego mazurka (tortownica o średnicy 25-26 cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 165 g mąki pszennej (tortowej)
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 135 g masła (schłodzonego)
  • 95 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka wody

Krem:

  • 200 ml śmietany
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

*kremy mogą być zabarwione albo sztucznym barwnikiem, albo naturalnym (sok ze szpinaku, z buraków, marchwi, malin, jeżyn, słodkie, gęste syropy, kurkuma)

Dodatkowo:

  • bakalie (suszone morele, migdały, suszone śliwki, pestki z dyni)
  • cukrowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które następnie należy rozwałkować, wyciąć okrąg i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wystudzone ciasto posmarować kremem powstałym z połączenia składników. Wierzch przyozdobić wedle uznania; u mnie są to zielone rozetki, na śmietankowym kremie, pooddzielane migdałami, cukrowe jajeczka, bakaliowe kwiaty i cytrynowy kurczaczek.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Mazurki, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Kolorowy mazurek z bakaliami

  1. maturefashion pisze:

    Sliczny mazurek Wiem ze to ciasto typowo wielkanocne Niestety w moich stronach mało popularne Sprobuje upiec ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>