Sernik marcepanowy

Sernik jest nieodłączną tradycją chyba każdego święta (bo nawet na urodziny można go upiec w formie wytwornego tortu), więc wśród innych przysmaków gości również na stole wielkanocnym. Ten jest z tych cięższych, intensywnie serowych, na kruchym spodzie, z morelowo-marcepanowym wierzchem – warty upieczenia.

Przepis na sernik marcepanowy (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki dżemu morelowego
  • 200 g masy marcepanowej (białej)
  • jajeczka do ozdoby (u mnie migdały w białej czekoladzie)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Wszystkie składniki wrzucić do miski – zmiksować do połączenia (nie robić tego zbyt długo, by uniknąć napowietrzenia – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem nadmiernie opadnie).

Gotową masę wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej (tortownicę owinąć z zewnątrz folią aluminiową i wstawić do naczynia wypełnionego wodą) około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Ciasto schłodzić w lodówce.

Następnie sernik posmarować podgrzanym i przetartym przez sitko dżemem, na który przykleić okrąg wycięty z rozwałkowanej masy marcepanowej (by się nie kleiła należy podsypać cukrem pudrem).

Wierzch przyozdobić migdałami w białej czekoladzie.

 

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Serniki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Sernik marcepanowy

  1. ~Jotka89 pisze:

    Wygląda smakowicie, uwielbiam marcepan. :-) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    • BlackLady pisze:

      Marcepan wspaniale komponuje się ze smakami tego sernika: migdały, morele, biała czekolada – genialna konsystencja, radość podniebienia:) Spóźnione wesołych, ale najszczersze!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>