Pierogi z farszem szpinakowo-serowym

Jeśli tylko zabieram się za robienie pierogów; czy to na obiad, święta, czy podwieczorek, to jakkolwiek bym je formowała (z falbanką, kwadraty zaciskane widelcem, krążki, trójkąty, muszelki), czymkolwiek nadziewała (kapusta, grzyby, ziemniaki, kasza, śliwki, sery, maliny, jagody)  – zawsze korzystam z poniższego przepisu na ciasto, które jest elastyczne (więc nie przerywa się w trakcie nadziewania), mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach, nie rozpadające w trakcie gotowania, nie twardniejące tuż po: IDEALNE.

Dzisiaj proponuję z farszem szpinakowo-serowym. Polane sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Przepis na pierogi z farszem szpinakowo-serowym (35 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki poznańskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić z nich elastyczne ciasto, z którego uformować kulę i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Farsz szpinakowo -serowy:

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle, po czym dodać wcześniej rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak – chwilę podsmażyć i wymieszać z przepuszczonym przez praskę twarogiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować jak najcieniej, po czym wycinać w nim krążki. Na gotowe krążki nakładać 1 łyżeczkę farszu szpinakowo-serowego – zlepić (ręcznie lub zaciskaczem do pierogów).

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz 1 łyżką oleju. Do wrzącej wody wrzucić pierogi, zmniejszyć płomień i gotować do momentu wypłynięcia (około 5-7 minut).

Pierogi wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowym (majonez, śmietana, sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, przyprawa do kuchni włoskiej) lub jogurtowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kuchni włoskiej) i listkami świeżego szpinaku.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Pierogi z farszem szpinakowo-serowym

  1. ~mzap pisze:

    Prezentują się rewelacyjnie pierożki!
    pozdrawiam

  2. ~Lustitia pisze:

    Nigdy nie próbowałam, z pewnością zrobię kiedy tylko znajdę więcej czasu. :) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu, z przyjemnością Cie zaobserwuję. Pozdrawiam!

    • BlackLady pisze:

      W mojej rodzinnej kuchni również królowały raczej tradycyjne smaki (takie pokolenie ;p), ale ja już idę w kierunku poznawania nowych – ten jest strzałem w dziesiątkę, polecam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>