Sobotnie drożdżówki z makiem

Dzisiaj szybciutki przepis na wspaniałe, mięciutkie, puszyste, pachnące drożdżówki nadziane dużą ilością dżemu truskawkowego i maku (ponieważ dałam więcej masy niż sugerował przepis, nie otrzymałam wyglądem planowanych ślimaczków, ale za to obficie nafaszerowane smakołyki). Naprawdę polecam – wbrew pozorom powstają błyskawicznie, bo przecież ciasto drożdżowe robi się samo: potrzebuje tylko trochę czasu, by w magiczny sposób urosnąć ;)

Przepis na drożdżówki z makiem (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (tortowej)
  • 14 g drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • masa makowa (użyłam gotowej, z puszki)
  • dżem truskawkowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

W misce przygotować rozczyn: drożdże oraz cukier rozpuścić w mleku podgrzanym do temperatury 40°C – przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu, do urośniętego rozczynu wsypać mąkę przesianą z solą, wbić jajka oraz wlać masło – całość wyrobić (ciasto będzie się trochę kleiło, więc można delikatnie podsypać mąką) aż do momentu uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji – przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30×25 cm, wysmarować dżemem, a na nim rozprowadzić masę makową – zwinąć w taki sposób, by powstała rolada  o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w około 2 cm plastry.

Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie – przykryć ściereczką na 30 minut, do podwojenia objętości.

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec około 20 minut, w temperaturze 190°C (do złotego koloru)

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Makowce, z makiem, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>