Mleczna kanapka

Był Knoppers, był Lion, to teraz czas na mleczną kanapkę: mięciutkie kakaowe blaty przełożone słodką masą na bazie mleka w proszku oblane czekoladą – na chandrę, na chwilę zapomnienia… ;)

Przepis na mleczną kanapkę (forma o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Blaty kakaowe:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 350 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Blaty kakaowe:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, i w dalszym ciągu miksując powoli wsypywać cukier, po czym dodać jajka oraz olej – połączyć. Gotową masę wlać do wcześniej przesianej mąki z proszkiem i kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C

Wystudzić.

Masa mleczna:

Mleko zagotować wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym – wystudzić. Utrzeć masło, po czym wlać do niego mleko. Na sam koniec wsypać mleko w proszku – zmiksować.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przekroić na pół; na pierwszą część wyłożyć całą masę mleczną, następnie przycisnąć drugim blatem. Wierzch oblać polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem).

Przechowywać w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>