Tiramisu w pucharkach: z musem truskawkowym i lodami

Ostatnio pogoda trochę wystopowała z żarem, który litrami wylewała z nieba, więc na zewnątrz zrobiło się tak, jak lubię: bez zaduchu, bez nadmiernego gorąca, z „chłodnymi” a nie palącymi promieniami słońca, lekkim wiatrem, czasem orzeźwiającym deszczem, który CUDEM omija idącego człowieka, pozwalając mu pozostać w pełni suchym. Podejrzewam, że ta dobra passa nie będzie trwała zbyt długo i wkrótce pustynny skwar zaatakuje wybetonowane osiedla, toteż w celu choć chwilowej, zarazem pysznej ochłody proponuję poniższy deser, jakim jest tiramisu serwowane w pucharkach: idealnie gęsty krem, z posmakiem alkoholu oraz migdałów, delikatnie cierpki mus truskawkowy, nasączone kawą oraz likierem biszkopty, słodkie kakao, chrupiąca rurka, świeże owoce i zimne lody – czego na tę chwilę można żądać więcej? ;)

Przepis na tiramisu w pucharkach: z musem truskawkowym i lodami (4 spore pucharki)

Składniki:

Krem tiramisu:

  • 3 żółtka
  • 128 g cukru pudru
  • 375 g serka mascarpone
  • 225 ml śmietany 36%
  • 25 ml wódki
  • 12 ml syropu o smaku amaretto

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów (użyłam okrągłych)
  • 1 kg truskawek
  • 3/4 szklanki świeżo parzonej kawy (z 2 czubatych łyżeczek)
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
  • kakao (do oprószenia)
  • lody (u mnie o smaku tiramisu)
  • rurki waflowe lub czekoladowe (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Krem tiramisu:

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na gęstą jasnożółtą masę, do której należy dodać serek mascarpone – wymieszać aż do uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę ubić na sztywno, następnie połączyć obie masy. Na sam koniec wlać alkohol zmieszany z syropem o smaku amaretto.

Wykonanie:

Truskawki pozbawić szypułek, umyć, wrzucić do miski i zblendować na mus.

Biszkopty nasączyć w kawie połączonej z likierem kawowym i ułożyć na spodzie pucharka, po czym przykryć je przygotowanym wcześniej kremem tiramisu, w dalszej kolejności wyłożyć mus truskawkowy, na niego ponownie nasączone biszkopty oraz drugą warstwę kremu. Wierzch oprószyć słodkim kakao, przyozdobić truskawką, waflową lub czekoladową rurką – schłodzić.

Tuż przed podaniem nałożyć gałkę lodów.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Owocowe, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>