Ciasto bez pieczenia: Kinder Country

Ciasta wzorowane na znanych łakociach są bardzo popularnymi, ale też intrygującymi i smakowo powalającymi wypiekami – taki duży baton do podzielenia (dla przyjaciół, dla wrogów okruszki xD) ;)

Słodkie marzenie z dzieciństwa o większym smakołyku niż ten sklepowy można spełnić już dziś, dogadzając sobie takim oto cudem w postaci Kinder Country: chrupiący herbatnik, biała masa z miodowymi płatkami zbożowymi, czekoladowy krem, a to wszystko błyskawicznie i bezproblemowo, bo bez pieczenia.

Mało pracy, dużo przyjemności :)

Przepis na Kinder Country (keksówka o wymiarach 34/9 cm  ) (Przepis przewija się na wielu blogach, ja go lekko zmodyfikowałam pod rozmiary keksówki)

* na tortownicę o średnicy 21 cm trzeba podwoić wszystko poza serkiem mascarpone oraz mleczną czekoladą

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 175 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1oo g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
  • 2 fixy do śmietany

Sposób przygotowania:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wystudzić.

100 ml śmietany ubić z fixem na sztywno, dodać 200 g serka mascarpone i  dolewając powoli wystudzoną białą czekoladę zmiksować na gładki krem. Na sam koniec wsypać 2 szklanki płatków Nestle Kangus – wymieszać ręcznie, łyżką.

W dalszej kolejności rozpuścić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę – wystudzić.

Pozostałe 75 ml śmietany ubić na sztywno z fixem, dodać 50 g serka mascarpone i dolewając powoli wystudzoną mleczną czekoladę zmiksować do połączenia składników.

W formie do pieczenia lub tortownicy poukładać herbatnikami (jeden przy drugim), przykryć je białą masą, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatniki i wylać ciemną masę. Wierzch posypać płatkami – schłodzić w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>