Czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem

Owoce lata są jednymi z najpiękniejszych: niesamowicie barwnych, o intensywnym smaku oraz zapachu, dzięki czemu wypieki z ich udziałem cieszą nie tylko podniebienie, ale też oczy.

Ja mam w najbliższej rodzinie sernikowych miłośników, więc takich przepisów poszukuję: i klasycznych i niestandardowych, wyszukanych i mniej, zawsze pysznych – i ten jest pyszny, naprawdę: ze swoim kruchym, lecz jednocześnie zbitym, trochę gliniastym, mocno kakaowym spodem, dość ciężką, ale jednak zaskakująco kremową, nieprzesłodzoną, jednak nie można rzec, że gorzką masą czekoladową, bo idealnie zrównoważoną, puszystym, aksamitnym, delikatnym kremem malinowym oraz soczystym musem z tych cudownych owoców :)

Przepis na czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem(tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, od siebie dodałam warstwę malinową)

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (roztopionej i lekko przestudzonej)
  • 125 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Malinowy krem oraz mus:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki na spód zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Podpiec około 10 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Wszystkie składniki (poza czekoladą) na masę serową wrzucić do miski – zmiksować, a na sam koniec wlać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę – wymieszać.

Czekoladową masę serową wylać na podpieczony spód.

Piec około 50 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wystudzić.

Malinowy krem oraz mus:

Maliny wrzucić do garnka, wlać 0,5 szklanki wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypać 3 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej – gotować do momentu rozpadnięcia się owoców i lekkiego zgęstnienia całości. Zdjąć z palnika. Wystudzić. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek.

Odłożyć 5 łyżek malinowego musu.

Śmietanę ubić na sztywno z fixami i 2 łyżkami cukru pudru, po czym wlać pozostały mus – wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.

Malinowy krem wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch oblać odłożonym wcześniej musem. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Serniki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>