Subtelność na talerzu: kokosowe babeczki z białym kremem i Raffaello

Wielokrotnie wspominałam, że wolę te mniejsze wypieki, toteż są: śnieżnobiałe babeczki – delikatne niczym puch (ewentualnie płatki róży lub skrzydła motyla), jednakże mocno kokosowe, wypełnione malinowym dżemem, z aksamitnym śmietankowym kremem, podprażonymi, chrupiącymi wiórkami oraz pralinką. Urocze i przepyszne ;)

Przepis na kokosowe babeczki z białym kremem i Raffaello (12 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – krem zmieniłam)

Składniki:

Babeczki:

  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • dżem malinowy
  • garść wiórków kokosowych (podprażonych na suchej patelni)
  • 12 pralinek Raffaello

Sposób przygotowania:

Babeczki:

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, zmiksować, po czym wlać likier oraz wsypać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać ręcznie, szpatułką (do momentu połączenia składników).

Ciastem, do wysokości 3/4, wypełnić papilotki.

Piec około 25 minut, w temperaturze 170 °C (do suchego patyczka)

Wyjąć. Wystudzić.

Krem:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem, po czym dodać serek mascarpone – zmiksować do momentu otrzymania gładkiego kremu.

Wykonanie:

Każdą babeczkę, małą łyżeczkę, wydrążyć od góry, zaś powstałe zgłębienie wypełnić dżemem malinowym. Wierzch babeczek udekorować kremem śmietankowym, oprószyć podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, zwieńczyć pralinką Raffaello.

Przechowywać w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>