Coś wytrawnego: tort ziemniaczano-pieczarkowy

Dzisiaj nie na słodko, lecz na wytrawnie, więc nie deserowo, a obiadowo: tort ziemniaczano-pieczarkowy, czyli danie smaczne, sycące, proste, niedrogie, a jakże efektowne :)

W zasadzie nie ma potrzeby pisania niczego więcej, tylko trzeba zabrać się do roboty, a robi się zaskakująco szybko.

Można serwować z sosem pieczarkowym albo czosnkowym, naturalnym jogurtem greckim czy kwaśną śmietaną, dodatkowo z całą masą świeżych ziół ;)

Przepis na tort ziemniaczano-pieczarkowy (tortownica o średnicy 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 750 g pieczarek
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • 4 czubate łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • masło (do podsmażenia cebuli)

Dodatkowo:

  • masło + bułka tarta (do oprószenia formy)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ubić na gładkie puree i odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, a gdy będzie już miękka dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki – dusić do momentu całkowitego odparowania wody.

Do przestudzonych ziemniaków dodać pieczarki, cebulę, jajka, żółtka, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, majeranek, starty na najdrobniejszych oczkach tarki ser żółty, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć ją do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.

Piec około 1h, w temperaturze 200°C (do zarumienienia wierzchu)

Podawać na ciepło (u mnie było to z kwaśną śmietaną i pietruszką, ale niestety już nie zdążyłam uwiecznić na zdjęciu ;) )

 

 

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Torty, Wszystkie wpisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>