Przedświąteczne wypiekanie: wegański piernik marchewkowy z kremem z tofu i suszonymi owocami

Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze ponad miesiąc (wszak czas mija nieubłaganie szybko), to poszperałam w Internecie, poczytałam, poinspirowałam się i ułożyłam swój własny przepis na nie taki typowy, bo wegański piernik, do tego z dodatkiem marchewki, która nadaje mu tej przyjemnej ciężkości oraz nieprawdopodobnej wilgoci ;) Korzenne przyprawy i słodki syrop to niezbędne uzupełnienie całości, a gładki krem z tofu oraz suszone owoce stanowią istne szaleństwo dla podniebienia – no nie mogłam się powstrzymać, i słusznie, bo teraz wiem, że warto, a jest naprawdę pysznie ;)

Przepis na wegański piernik marchewkowy z kremem tofu i suszonymi owocami (forma o wymiarach 34×22 cm):

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
  • 1,5 szklanki gęstego mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 dość duże marchewki
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem z tofu:

  • 400 g tofu naturalnego
  • 0,5 szklanki (lub więcej) sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (do przełożenia)
  • suszone owoce (u mnie morele i śliwki)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić na pył, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.

Ciasto wylać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy.

Piec około 1h, w temperaturze 180°C (wstawić do rozgrzanego piekarnika)

*można trochę dłużej, ale trzeba bardzo uważać, by się nie przesuszył (po włożeniu patyczka w środek ma pozostać wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta)

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.

*ciasto po wyłożeniu z foremki, od spodu, może się początkowo wydawać tłuste (to od mleczka kokosoweg0); ja wytarłam je papierowymi ręcznikami, a po odstaniu całej nocy w lodówce wszystko ładnie powsiąkało i uzyskałam wspaniale wilgotny, mięciutki piernik

Przygotować krem: tofu odcisnąć z nadmiaru wody, zblendować na gładko, wlać sok z cytryny, sojowe mleko waniliowe i syrop klonowy lub z agawy – wymieszać na jednolity krem.

*jeśli jednak okazałby się zbyt gęsty należy powoli, do uzyskania oczekiwanego efektu, wlewać mleko sojowe.

Wierzch piernika pokryć kremem i przyozdobić suszonymi owocami.

Wstawić do lodówki na całą noc.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Wegańskie, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>