Aksamitny sernik na bananowym cieście

Sernik bananowy piekłam przedświątecznie dla moich bliskich i dzięki temu poznałam przepis na niesamowicie aksamitną, delikatną, wręcz jak gęsty jogurt, mus, najlepszy kremowy deser masę serową, którą na pewno wykorzystam w świątecznej wersji, z pierniczkami, choć uważam, że i ta wspaniale obroni się wśród popularnych wypieków właśnie swoją niebanalnością (bo przecież niekoniecznie musi to być sernik wiedeński czy krakowski); wilgotny, mięciutki, długo utrzymujący świeżość spód bananowy (nie trzeba obawiać się, że w skutek długiego pieczenia stanie się suchy, bo tak nie jest), puszysta, łagodna masa serowa, która zaświadczam: rozpływa się w ustach, a w połączeniu z bitą śmietaną i plasterkami bananów po prostu powala kubki smakowe na kolana ;)

Przepis na aksamitny sernik na cieście bananowym (tortownica o średnicy 25 cm (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zwiększyłam proporcje i dodałam śmietanowy wierzch)

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3 dość duże, dojrzałe banany
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g półtłustego twarogu (dwukrotnie przeciśniętego)
  • 375 g serka mascarpone
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 dużych jajek
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Wierzch:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 3 pełne łyżki serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Banany rozgnieść, wlać roztopione masło i dodać pozostałe składniki – masę wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 40-45 minut (lub trochę krócej), w temperaturze 165°C (do tzw. suchego patyczka)

*jeśli ciasto wyrośnie z lekką górką, to po wystudzeniu należy ją ściąć

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i wylać na upieczony bananowy spód.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 160°C (w razie konieczności można chwilę dłużej; masa powinna być wypieczona i ścięta)

Wyjąć. Wystudzić. Posmarować masą śmietanową (śmietanę ubić z fixami na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder, zmiksować ponownie) i przyozdobić pokrojonymi w plasterki bananami.

Przechowywać w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Serniki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Aksamitny sernik na bananowym cieście

  1. ~Clara pisze:

    *U* Nawet sobie nie wyobrażasz jakiego mam teraz smaka na sernik…
    Będę musiała wziąć się za robienie ciast tak szybko, jak to możliwe ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>