Sernik z pierniczkami

Dopiero teraz mam chwilkę, by powstawiać przepisy na bożonarodzeniowe ciasta, więc za jednym zamachem wstawię ich kilka; uparci jeszcze zdążą upiec chociaż jedno, a jeśli nawet nie, to może na Sylwestra albo jakąś inną okazję, bo naprawdę warto ;)

Jako pierwszy prezentuję sernik z pierniczkami, przepyszny, ze znaną już z ciasta bananowego masą, tym razem wylaną na kruchy, maślany spód, z wtopionymi pierniczkami i biało-czarną polewą czekoladową ;)

Przepis na sernik z pierniczkami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis powstał ze sklejki przepisów z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (tortowej)
  • 300 g masła
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie przeciśniętego)
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 dużych jajek
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Polewa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 8 kostek białej czekolady

Dodatkowo:

  • pierniczki w czekoladzie nadziewane marmoladą (u mnie to było 30 sztuk)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 20 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i 1/4 wylać na podpieczony spód, po czym dość mocno powciskać w nią pierniczki (by nie wypłynęły na wierzch), które następnie należy zalać pozostałą masą serową.

Piec około 1h minut, w temperaturze 160°C (w razie konieczności można chwilę dłużej; masa powinna być wypieczona i ścięta)

Polewa czekoladowa:

Śmietanę podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z palnika, odlać 4 łyżki; do większej części wrzucić połamaną na kostki gorzką czekoladą, zaś do tych 4 łyżek białą czekoladę – chwilę odczekać, wymieszać na gładki sos, lekko przestudzić. Gorzką czekoladę rozprowadzić równomiernie po całości, białą czekoladą, łyżką, porobić esy-floresy.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Serniki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>