Delicja w wersji XXL

Tym drugim, niewegańskim przepisem, jest delicja w wersji XXL ;)

Ja akurat upiekłam ją w 11cm foremce, ale podam proporcje na to wielgachne ciasto, bo już wiem, że będzie warte upieczenia właśnie w takim gigantycznym rozmiarze (wtedy też na pewno dodam tutaj fotografię).

Ciasto na wzór popularnych biszkoptów z pomarańczową galaretką, wzbogacone wtopionymi w nią świeżymi owocami, zamiast chrupkiej czekolady zalanej całą masą czekoladowego musu.

Jest lekko i orzeźwiająco, jest pysznie ;)

Przepis na ciasto Delicja (tortownica o średnicy 25cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej (tortowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli

Galaretka z pomarańczami:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 750 ml wrzątku
  • 2 duże pomarańcze

Mus czekoladowy:

  • 100 ml śmietany 36% (schłodzonej)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g cukru
  • 30 g masła
  • 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z pomarańczy (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę, potem partiami, łyżka po łyżce, dodać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać przesiane mąki – wymieszać.

Gotowe ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić.

Wystudzony biszkopt  nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy, potem wylać lekko tężejącą galaretkę (nie płynną, bo wtedy znaczna część wsiąknie w ciasto) i powciskać w nią obrane z najmniejszych błonek, pokrojone w dość duże kawałki pomarańcze.

Wstawić do lodówki, a gdy stężeje zabrać się za przygotowanie musu czekoladowego.

Mus czekoladowy:

W kąpieli wodnej rozpuścić: połamaną na kostki czekoladę, masło i sok pomarańczowy – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Gdy masa czekoladowa wystygnie, wlać do niej żółtka, zmiksować, po czym dodać połowę piany, zmiksować.

Następnie dodać ubitą kremówkę – wymieszać.

Na sam koniec połączyć masę z pozostałą pianą – delikatnie zmiksować.

Gotowy mus przelać na stężałą galaretkę. Wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.

Przechowywać w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>