Owsiany koktajl, czyli propozycje śniadaniowe na cały tydzień

O wspaniałych właściwościach płatków owsianych pisałam przy okazji TEGO wpisu, więc dzisiaj po prostu podam kilka moich śniadaniowych propozycji; tym razem nie w postaci owsianki, ale koktajlu owsianego.

Płatki owsiane nie muszą być nudne! ;)

Migdałowo-różano-malinowy

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku migdałowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka płynnego, wielokwiatowego miodu
  • mrożone maliny
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, po czym połączyć je z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, wodą różaną, miodem – wymieszać. Z wierzchu oprószyć mrożonymi malinami oraz płatkami migdałowymi.

Cytrusowy z tahini

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 0,5 grapefruita
  • 1 łyżeczka tahini
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy i połączyć ze świeżo wyciśniętym z pomarańczy oraz grapefruita sokiem oraz z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, tahini, szczyptą cynamonu – wymieszać.

Kawowo-bananowy

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku bananowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 1 porządna łyżka kawy zbożowej

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, to samo zrobić z bananem, następnie połączyć z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym i kawą zbożową – wymieszać.

Szarlotkowy

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 porządna łyżka prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka rodzynków (namoczonych w wodzie)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, dalej zalać je mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, dodać prażone jabłka (użyłam domowych; jabłka prażyłam z sokiem z cytryny, miodem oraz cynamonem), namoczone rodzynki, doprawić cynamonem – wymieszać.

Śliwkowo-orzechowy

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku orzechowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka orzechów laskowych (zmielonych)
  • 1 łyżka mąki orzechowej
  • 6 suszonych śliwek (namoczonych w wodzie)
  • prażone orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, orzechy laskowe oraz namoczone śliwki zmielić w młynku do kawy, po czym połączyć z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, mąką orzechową – wymieszać. Z wierzchu oprószyć podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.

Gruszkowo-chałwowy z sezamem

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g chałwy o smaku waniliowym
  • 0,5 gruszki zblendowanej na mus (wcześniej ugotowanej w wodzie, soku z cytryny, z dodatkiem miodu)
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, następnie zalać je mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, dodać mus gruszkowy, pokruszoną chałwę i łyżkę sezamu – wymieszać.

Kasztanowo-klonowy z figami

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych (zmielonych)
  • 125 ml sojowego mleka o smaku orzechowym
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1,5 figi
  • 1 łyżka kremu kasztanowego

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane oraz jedną, obraną ze skórki figę, zmielić w młynku do kawy, dalej połączyć z mlekiem sojowym, jogurtem naturalnym, mąką kasztanową, syropem klonowym – wymieszać. Z wierzchu ozdobić pokrojoną w plasterki pozostałą połówką figi oraz kremem kasztanowym.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Drinki, koktajle, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>