Garlic Knots

Na zewnątrz panoszy się zima, beztrosko wirując śniegową sukienką, którą jednak, pomimo niezaprzeczalnych uroków, w pewnym wieku znacznie milej podziwiać zza szyby. A, że mrozem potrzaskuje, to w mieszkaniach grzeją kaloryfery, stąd najlepsza pora, by tuż pod nimi ustawić miskę wypełnioną ciastem drożdżowym, które pod przykryciem, w magiczny sposób rośnie i przekształca się w takie oto, splątane na supeł, czosnkowo-ziołowe bułeczki: mięciutkie, puszyste, aromatyczne tak bardzo, że nie wymagają już żadnych dodatków ;)

Przepis na Garlic Knots (9-12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 270 ml ciepłej wody

Do posmarowania:

  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (u mnie suszone pomidory z czosnkiem)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Do składników suchych wlać wodę, oliwę oraz mleko. Ciasto zagniatać około 10 minut, po czym przykryć je szczelnie i odstawić na 1h w ciepłe miejsce (po tym czasie powinno podwoić swoją objętość).

Następnie podzielić je na 9 lub 12 równych części; każdą z nich rozwałkować na wałek długości 20 cm, na którego środku należy zawiązać supełek.

Bułeczki odstawić na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C oraz roztopić masło i wymieszać je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami.

Tak przygotowanym masłem posmarować z wierzchu wszystkie bułeczki.

Piec około 20 minut (nie powinny być mocno spieczone, lecz delikatnie przyrumienione)

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>