Walentynkowe WEGE przysmaki (II): jaglane serduszka buraczano-jabłkowe z sosem wiśniowym

Drugi z kolei wege walentynkowy przysmak również dla tych, będących na diecie bezglutenowej: jaglane babeczki w kształcie serc ślicznie zabarwione burakiem, który wraz z jabłkiem oraz bananem nadają muffinom i miękkości i chrupkości, i odpowiedniej słodyczy (więc niekoniecznie trzeba dosładzać).

U mnie serwowane z jeszcze gorącym sosem wiśniowym: bardzo polecam ;)

Przepis na jaglane serduszka buraczano-jabłkowe z sosem wiśniowym (6 sztuk) (Przepis z moimi lekkimi modyfikacjami pochodzi z bloga:http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ )

Składniki:

  • 6 łyżek płatków jaglanych (zmielonych)
  • 0,5 buraka
  • 0,5 jabłka
  • 1 banan
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka stevii lub erytrytolu

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalać mlekiem sojowym – odstawić do rozmoczenia.

Jabłko i buraka zetrzeć na tarce (ja zrobiłam to na grubych oczkach, ale jak np. zrobi się to na drobnych lub zblenduje na mus, to babeczki uzyskają bardziej jednolitą konsystencję i intensywny mocno różowy kolor), banana rozgnieść widelcem – połączyć ze zmielonymi na pył płatkami jaglanymi oraz rozmoczonym siemieniem. Na sam koniec dosłodzić stevią lub erytrytolem – dokładnie wymieszać i wypełnić papilotki.

Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić. Polać sosem wiśniowym (mrożone wiśnie + słodzik do smaku + skrobia kukurydziana + sok z cytryny – zagotować: ja zrobiła więcej, więc było to 200 g wiśni, 1 łyżeczka skrobi, słodzik i sok z cytryny do smaku)

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Wegańskie, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>