Nie taki Tłusty Czwartek

Przepisy trochę spóźnione, ale myślę, że nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek, który przeważnie kojarzy się ze smażonymi na głębokim oleju pączkami, faworkami lub karnawałowymi różami, choć i takie w zeszłym roku się tu pojawiły w postaci rumuńskich, serowych Papanasi (przepis TU).

Tym razem mniej typowo, a przez wzgląd na pieczenie w piekarniku po prostu chudziej, czego zapowiedź była już dwa lata temu, a chodzi o muffinowe pączki (przepis TU).

Teraz aż trzy propozycje i wszystkie wspaniałe: pierwsze są pączki pieczone, nadziane wiśniową konfiturą, oblane lukrem i obsypane kandyzowaną skórką pomarańczową, drugie szwedzkie Semlor, czyli wybitnie puszyste bułeczki wzbogacone nadzieniem migdałowym, masą śmietanową i zwieńczone uroczą czapeczką oprószoną cukrem pudrem, z kolei trzecie z myślą o weganach oraz bezglutenowcach, bo sama też zastanawiałam się czym by sobie tutaj uprzyjemnić tłustoczwartkową kawę, a że w Internecie nie znalazłam nic odpowiedniego, to pokombinowałam i wyszło naprawdę przepysznie, a są to nieduże pączusie, może bardziej pączkowe, mięciutkie ciacha, wykonane na bazie mąki kukurydzianej oraz ryżowej, wypełnione gęstym figowym dżemem, posmarowane sojowym serkiem kokosowym z połówką orzecha włoskiego na szczycie – najlepsze jeszcze ciepłe ;)

Przepis na pieczone pączki (14 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g suchych drożdży
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 ml mleka (podgrzanego do temperatury 40°C)
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • 1 jajko (małe)
  • 50 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • sok i skórka otarta z połowy mandarynki
  • duża szczypta soli

Dodatkowo:

  • konfitura do nadziania (u mnie wiśniowa)
  • 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody na lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, po czym uformować je w kulę i odstawić pod przykryciem na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 14 równych części. Każdą z nich lekko rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć na środek łyżeczkę konfitury, zlepić i ukształtować kulki, które należy umieścić w papilotkach na muffiny – przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piec około 13-15 minut, w temperaturze 185 °C

Wyjąć. Wystudzić. Polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Przepis na Semlor – szwedzkie bułeczki (14 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki kardamonu (zmielonego)
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko rozmieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)

Nadzienie migdałowe:

  • 200 g migdałów (zmielonych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • 100 ml wody (lub więcej, gdy masa będzie za gęsta)
  • szczypta kardamonu

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, po czym uformować je w kulę i odstawić pod przykryciem na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 14 równych części, które należy poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Następnie posmarować je z wierzchu jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka.

Piec około 8-10 minut, w temperaturze 220°C.

Wyjąć. Wystudzić. Odciąć samą górę. Nadzienie migdałowe wycisnąć na sam środek (zmiksować wszystkie składniki), a wokół niej i na jej wierzch wycisnąć ozdobnie ubitą na sztywno śmietanę, przykryć kapturkiem i oprószyć cukrem pudrem.

 

Wegańskie, bezglutenowe, kukurydziano-ryżowe pączusie (4 sztuki) (przepis autorski)

Składniki:

  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 mały banan (rozgnieciony)
  • 2 łyżeczki erytrytolu (płaskie)
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 2 łyżeczki kokosowego deseru sojowego (lub w wersji nie wegańskiej: serka kremowego typu „Twój Smak”)
  • 4 łyżki naturalnego mleka sojowego
  • 2 łyżeczki ekologicznego, bezglutenowego proszku do pieczenia (płaskie)

Dodatkowo:

  • dżem figowy
  • kokosowy deser sojowy (użyłam „Alpro”)
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić je na 4 równe części, każdą rozpłaszczyć na dłoni, na środek umieścić łyżeczkę dżemu figowego, dokładnie skleić, uformować kulki.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Z wierzchu posmarować deserem sojowym i ozdobić połówką orzecha włoskiego.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Wegańskie, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Nie taki Tłusty Czwartek

  1. ~nasumi pisze:

    i utuczyłabyś mnie na Misia, a marzyła i patrzyła za… Marchewką? :)

    • BlackLady pisze:

      Na dobrą sprawę nikt nikomu jedzenie do ust nie wkłada xD Marchewki są fajne, wszak istota tkwi we wnętrzu ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>