Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

Zatopiłam się w błękicie dzisiejszego nieba.

Oglądałam białe tulipany i ludzkie twarze.

Wypiłam fiołkowo-różaną herbatę.

Upiekłam mocno czekoladowe, wilgotne, ale lekkie niczym pianka ciasto z prażonymi orzechami laskowymi.

Idę na spacer; przed słońcem umknę w cień.

Przepis na Torta alla Gianduia (Nutella Cake) (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 6 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • 125 g masła (miękkiego)
  • 100 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g Nutelli
  • 1 łyżka rumu lub wody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka rumu lub wody

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów laskowych (obranych i podprażonych na patelni)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę – odstawić.

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić.

Masło utrzeć z Nutellą na gładko, następnie dodać rum lub wodę, żółtka i zmielone orzechy – połączyć. Wlać przestudzoną czekoladę – zmiksować.

Na sam koniec do masy czekoladowej wmieszać ubite białka.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 40 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą czekoladową (śmietankę podgrzać z rumem lub wodą, gdy zacznie wrzeć wyłączyć, wrzucić posiekaną czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na sos) i posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.

Słucham:

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=2JGL-Kb2m6k

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=ns1QN-HobDE

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=DBhCzIJ8esM

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=18OT8gUDwFc

A tak z okazji Dnia Kobiet Kobietom ;) :

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=m54WNWCUAE8

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

  1. ~stanowska pisze:

    Ciekawy przepis, lubię wszelkiego rodzaju ciasta czekoladowe. To dobry przepis na taki dzień jak dziś. Spróbuję je zrobić, jak skończę z dietą :)

    • BlackLady pisze:

      Dieta to styl życia, a nie ścisły post ;) Można więc zaparzyć trochę więcej kaw, jeden kawałek ukroić dla siebie, a resztę podzielić wśród najbliższych. Ciasto polecam: jest takie delikatne i takie czekoladowe ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>