Ciasto Snickers + spis innych batonikowo-pralinowych wypieków

Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto Snickers, a że nie znalazłam odpowiedniego, to postanowiłam sama coś wykombinować – i wykombinowałam: w oparciu o mięciuteńki, nasączony likierem, sprawdzony biszkopt kakaowy oraz chrupiącą batonikową wkładkę, które przełożyłam budyniowo-maślanym kremem czekoladowym, orzechową masą krówkową, zwieńczając ogromem fistaszków i aksamitną polewą czekoladową. Efekt? Nieziemski. Ciasto? Ogromne! I przepyszne ;)

Poniżej też podałam linki do pozostałych przepisów, w których wykorzystałam popularne, sklepowe słodkości ;)

Przepis na ciasto Snickers (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto biszkoptowe oraz wkładkę batonikową pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 9 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wkładka batonikowa:

  • 7 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g orzechów ziemnych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 batony Snickers (posiekane)

Budyniowo-maślany krem czekoladowy:

  • 4 budynie czekoladowe
  • 4 szklanki mleka 3,2%
  • 400 g masła 82% (miękkiego)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Polewa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 400 g orzechów ziemnych
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • likier orzechowy lub karmelowy (do nasączenia)
  • 1 duże opakowanie kakaowych herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać cukier, potem żółtka.

Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i gorzkim kakao.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Wkładka batonikowa:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, cały czas miksując, łyżka po łyżce, wsypać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe, orzechy ziemne i posiekane Snickersy.

Masę przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Krem czekoladowy:

3 szklanki mleka zagotować z cukrami, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego pozostałą szklankę, w której zostały wymieszane budynie czekoladowe (bardzo dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia proszku) – i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia, by uniknąć powstania grudek.

Do ciepłego budyniu wrzucić masło, poczekać aż się roztopi i delikatnie zmiksować na gładki krem.

Wystudzić.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć likierem orzechowym lub karmelowym, wyłożyć połowę budyniowo-maślanego kremu czekoladowego, przycisnąć go wkładką batonikową, rozsmarować pozostały krem, poukładać kakaowe herbatniki, posmarować je orzechową masą krówkową, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć je likierem, rozsypać orzechy ziemne, wylać polewę (w niedużym rondelu doprowadzić do wrzenia śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos).

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Inne batonikowo-pralinowe przepisy:

1. Ciasto Prince Polo

2. Ciasto 3 BIT

3. Ciasto milionera, czyli TWIX

4. Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

5. Ciasto Mleczna Kanapka

6. Ciasto Kinder Bueno

7. Ciasto Bounty

8. Ciasteczka Bounty

9. Ciasto Princessa kokosowa

10. Ciasto Delicja

11. Chałwowa Delicja

12. Tort Oreo

13. Mini serniczki Oreo

14. Michałkowe babeczki

15. Nutella Cake

16. Domowe batoniki Lion

17. Domowe Knoppersy

18. Tort Raffaello

19. Wegańskie, bezglutenowe Raffaello

20. Babeczki Raffaello

21. Praliny Raffaello z kaszy jaglanej

22. Jaglany krem Raffaello

23. Koktajl Raffaello

24. Ciasto Kubuś

25. Kostka Cappuccino

26. Serniczki Cappuccino

27. Trufle z tofu o smaku cappuccino

28. Domowa chałwa

29. Domowe Markizy

30. Domowe Pieguski

31. Bitki z makiem

32. Babeczki „Mars”

 

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Ciasto Snickers + spis innych batonikowo-pralinowych wypieków

  1. ~Bartek pisze:

    Ciekawy przepis, to jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie wygląda, zapraszam też na moją wersję Snickersa
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  2. ~Obżarciuch pisze:

    jedno z moich ulubionych ciast
    polecam moją wersję snikersa
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/ciasto-snikers.html

    pozdrawiam!

  3. ~Ania pisze:

    pyszne ciasto, ja też polecam pyszne domowe wyroby smakiem jak od babci http://blog.winoiser.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>