Wielkanocna babka Bounty

Pierwsza (przed)wielkanocna babka za mną i już warta polecenia, bo jest naprawdę wspaniała: wilgotna, mięciutka, puszysta, delikatna, taka piankowa, rozpływająca w ustach, słodka (ale nie przesadnie), o wyraźnym kokosowym smaku, co w połączeniu z gęstą, lśniącą, gładką polewą czekoladową przypomina popularnego batona Bounty ;-)

Przepis na babkę Bounty (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/, a na polewę czekoladową z: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Babka:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 255 g masła (miękkiego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 4,5 jajka (średnie)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Polewa czekoladowa:

  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Masło chwilę zmiksować, następnie wsypać cukier i miksować aż do uzyskania jasnego puchu, po czym cały czas mieszając, dodać aromat waniliowy i po jednym jajku. Dalej, naprzemiennie, wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać maślankę. Na sam koniec wmieszać wiórki koksowe.

Tak przygotowane ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec około 1h ,w temperaturze 180°C (ja piekłam jakieś 10 minut dłużej – trzeba sprawdzać patyczkiem)

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą (wszystkie składniki zagotować) i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>