Mazurek wiśniowo-czekoladowy

Myślę, że to najlepszy mazurek jaki dotychczas upiekłam: kruchutki, maślany, słodki, ale nie do przesady, bo masę kajmakową równoważy krem z gorzkiej czekolady i nasączone w alkoholu wiśnie ;)

Pozostałe przepisy dostępne na blogu:

1. Mazurek czekoladowy „Noc i dzień”

2. Kolorowy mazurek z bakaliami

3. Wielkanocne mini mazurki

4. Wegański, bezglutenowy mazurek orzechowo-chałwowy

Przepis na wiśniowo-czekoladowego mazurka (forma o wymiarach 20x25cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g masła (zimnego)
  • 50 cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 pełne łyżki masy kajmakowej
  • frużelina wiśniowa (lub wiśnie z nalewki)
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować (ja jeszcze z części zrobiłam plecionkę i poprzyklejałam po bokach), umieścić w blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – schłodzić przez 2-3h w lodówce.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C

Wyjąć. Wystudzić.

Masa czekoladowa:

Mleko oraz połamaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzać aż do otrzymania gładkiego, gęstego sosu – wystudzić.

Masło ubić z cukrem pudrem na puch, po czym zmiksować z wystudzoną czekoladą.

Wykonanie:

Kruchy spód posmarować kajmakiem, dalej wycisnąć szprycą masę czekoladową, ułożyć rzędy wiśni, a na nich płatki migdałów.

Przechowywać w lodówce.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>