Muffiny z malinami, białą czekoladą i bezami

Mówi się, że do truskawek najlepiej pasuje „Nutella”, z kolei do malin biała czekolada oraz bezy, więc idąc za tym stwierdzeniem, po uprzednim nabyciu pierwszych w tym roku malin, upiekłam lekkie, mięciutkie, puszyste muffiny wypełnione czekoladowymi drobinkami i kwaskowatą różowością, rozpustnie przyozdobione słodką, gładką polewą, świeżymi owocami i chrupką bezową bielą.

Pozycja obowiązkowa na letnie wieczory w gronie przyjaciół ;)

Inne słodkości z malinami:

1. Malinianki

2. Charlotte z kremem malinowym

3. Czekoladowy sernik z malinowym kremem oraz musem

4. Sernik końca lata

5. Piętrowy tort czekoladowy z malinami

6. Babeczki Raffaello z dżemem malinowym

7. Wegańskie blondie (z dżemem z czarnego bzu, malinami i orzechami ziemnymi)

8. Czekoladowe naleśniki z kremem malinowym i frużeliną

9. Kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą

Przepis na muffiny z malinami, białą czekoladą i bezami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam polewę oraz bezy)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g malin (może być trochę więcej)
  • 110 g białej czekolady (posiekanej)

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 porządna łyżka śmietany 36%

Dodatkowo:

  • maliny
  • biała czekolada
  • bezy

Sposób przygotowania:

Jajko, sok wyciśnięty z cytryny, mleko i olej wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, po czym wsypać mąkę przesianą z cukrem oraz z proszkiem do pieczenia – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę i maliny.

Gotowym ciastem wypełnić papilotki.

Piec około 25 minut, w temperaturze 190°C

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z foremek, z wierzchu oblać polewą (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z kremówką), ozdobić świeżymi malinami, białą czekoladą oraz bezami.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Owocowe, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>