Kruche ciasto z budyniową pianką i czereśniami

Świat śpi, a ja spać nie mogę, więc popijając mocną, czarną, niesłodzoną kawę, mając za oknem krajobraz przydymiony mleczną mgłą i uprzyjemniony ptasim świergotem, naskrobię tutaj przepis na kruchutkie, kusząco oprószone kruszonką, lekkie ciasto z chmurkową budyniową pianką z całą masą soczystych czereśni, które ostatnio zaczęły pojawiać się w lokalnych warzywniakach.

Wypiek typowo letni, pyszny, a do tego naprawdę prosty – polecam ;)

Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i czereśniami (blacha o wymiarach 24×24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Budyniowa pianka:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 170 g masła (zimnego)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 400 g czereśni (pozbawione pestek)

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść i wcisnąć do kwadratowej formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

W tym czasie przygotować budyniową piankę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Dalej dodać budynie, zmniejszyć obroty miksera, wlać olej i delikatnie zmiksować.

Piankę wyłożyć na podpieczony spód, a na jej wierzchu poukładać czereśnie, które należy przykryć kruszonką (podane składniki zagnieść w kulę, następnie rozdrabniać palcami na grudki).

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180°C (do zarumienienia się kruszonki).

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>