Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Śliwki są chyba moimi ulubionymi owocami, toteż zwłaszcza w sezonie śliwkowym mam ich pod dostatkiem, a już na pewno na tyle dużo, że spokojnie mogłam sięgnąć po potrzebną do tego wypieku ilość. A jest nim ciasto drożdżowe tak niezwykle miękkie od napuszenia, że aż można się zdziwić, że utrzymuje całe szeregi fioletowych wspaniałości. Pachnące, lekko kwaśne, ze słodką, chrupiącą kruszonką – najlepsze drożdżowe jakie dotychczas upiekłam ;)

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką (blacha o wymiarach 40×30 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej (tortowej) (jeśli nadal trochę by się kleiło, to należy ciut dosypać; ale nie za wiele, bo wyjdzie zbyt suche)
  • 16 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka (letniego)
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 125 g masła

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek (przepołowionych i odpestkowanych)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wlewając roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 h.

Po upływie wskazanego czasu wyrośniętym ciastem wypełnić wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę, stroną rozciętą do góry poukładać blisko siebie śliwki, posypać kruszonką i ponownie odstawić pod przykryciem na 1,5 h do wyrośnięcia.

Piec około 40-50 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki)

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Owocowe, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>