Tarta truskawkowa z serem

Lato to taka pora roku, która w wypiekach najbardziej kojarzy mi się z kruchą, maślaną tartą (bądź mniejszymi tartaletkami) wypełnioną rozmaitymi kremami, frużelinami, wiórkami czekoladowymi i całą masą kolorowych, koniecznie świeżych owoców – takie też przeważnie piekłam do tej pory (z wyjątkiej pleśniowych z bezą, winogronowo-borówkowych z zapiekanym jogurtem greckim czy tej rustykalnej z marcepanem i śliwkami), ale wczoraj postawiłam na taką trochę inną, wytworną, strojną, obfitującą w czerwoniutką, soczystą galaretkę wykonaną na bazie owoców oraz wiśniowej nalewki i uwaga: delikatnej, kremowej masy sernikowej, która pasuje tutaj idealnie. Do tego truskawki oblane mleczną i białą czekoladą, dodatkowo obtoczone w orzechach laskowych i wiórkach kokosowych – jest pięknie, jest pysznie.

To prawdziwa ozdoba letniego stołu, która spokojnie może zastąpić urodzinowy tort ;)

A tutaj przepisy na inne tarty dostępne na blogu:

1. Tarta NIEBO: z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami

2. Tarta z czereśniami i gorzką czekoladą

3. Tarta morelowa

4. Tarta z kremem migdałowym i owocami

5. Rustykalna tarta z marcepanem i śliwkami

6. Kakaowe tartaletki z owocami (z chrupiącym czekoladowo-orzechowym brzegiem)

7. Mini tarty z pieczonym jogurtem greckim i świeżymi owocami

8. Tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami

9. Kruche tartaletki z „pleśnią”

Przepis na tartę truskawkową z serem (forma do tarty o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; pominęłam kruszonkę) Składniki: Ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Masa truskawkowa:

  • 900 g mocno dojrzałych truskawek
  • 100 ml wiśniówki lub soku wiśniowego
  • 120 g cukru
  • 25 g żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)

*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem (a ten, by dobrze zażelował, trzeba chwilę w owocach pogotować – około 30-40 sekund) Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (użyłam twarożku „WIELUŃ. Mój Ulubiony”)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 opakowania budyniu o smaku waniliowym

Dodatkowo:

  • 10 truskawek
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • orzechy laskowe
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Podane składniki zagnieść do momentu aż powstanie kula. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę na tartę, ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 2h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą (by nie urosło podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego na 190°C piekarnika na 20 minut, potem zdjąć obciążenie oraz papier i piec kolejne 15 minut (musi się zarumienić z wierzchu).

Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie należy przygotować obie masy.

Składniki na masę serową wrzucić do miski, zmiksować i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm, po czym wstawić do nagrzanego na 160°C piekarnika na 1h (ja piekłam jakieś 15 minut dłużej, aż wierzch stał się ścięty i sprężysty, a na patyczku nie pozostawał surowy ser).

Masę serową odstawić do wystygnięcia.

Połowę truskawek zmiksować z cukrem, a drugą połowę pokroić na ćwiartki – jedne i drugie przełożyć do garnka, zagotować, wlać wiśniówkę lub sok wiśniowy, pogotować na wolnym ogniu jeszcze minutę, po zdjęciu z ognia dodać cienkim strumykiem żelatynę i energicznie wymieszać aż do jej rozpuszczenia.

Masę truskawkową odstawić do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć przelać ją na wyjęte z formy i umieszczone na paterze ciasto, po czym wstawić je do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa stężeje, delikatnie wyjąć sernik z tortownicy i ułożyć go na środku masy truskawkowej.

Dookoła masy serowej ułożyć truskawki zatopione w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie obtoczonej w posiekanych orzechach laskowych oraz białej czekoladzie obtoczonej w wiórkach kokosowych (aby truskawki dobrze się trzymały trzeba nabić je na wykałaczki).

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Tarty, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>