Tarta z budyniem waniliowym i morelami

Chyba się wczoraj za bardzo ucieszyłam, że słońce nie skwierczy… No nie lubię, nic nie poradzę i wątpię, by mój stosunek do upałów kiedykolwiek uległ zmianie; podziwiam ludzi (nawet im trochę zazdroszczę, choć zazdrość uczucie haniebne), którzy mi mówią, że fajnie się wtedy czują.

Wszak słońce na cieście to coś zupełnie innego, przyjemnego, więc do dzieła!

Kiedyś podawałam tutaj przepis na tartę z kremem morelowym, bitą śmietaną i białą czekoladą, a dzisiaj proponuję kruchuteńką, naprawdę wręcz rozsypująca po tknięciu widelczykiem, tartę, wypełnioną aromatycznym budyniem waniliowym i mięciutkimi, lekko kwaskowatymi, gęsto poukładanymi morelami, z wierzchu zasypaną chrupką kruszonką.

Ciasto jest bardzo proste, niezbyt słodkie i raczej szybkie w przygotowaniu, a warto upiec coś z morelami, które już od dłuższego czasu można kupić w warzywniakach; ja dotychczas spożywałam je jedynie w formie surowej – zresztą przeważnie właśnie tak jem owoce – ale najmilej piecze się dla kogoś, nie dla siebie ;)

Można podawać w wersji schłodzonej, z zimniutkim nadzieniem i gorącą kawą lub na odwrót: jeszcze ciepłą, z gałką lodów waniliowych, kleksem bitej śmietany oraz szklanką mrożonej herbaty z listkami świeżej mięty ;)

Przepis na tartę z budyniem waniliowym i morelami (forma do tarty o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 130 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżeczki wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń waniliowy:

  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym, bez cukru
  • 700 ml mleka 3/2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z ziarnami wanilii

Dodatkowo:

  • 10-12 moreli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć, zagnieść z nich ciasto, podzielić na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć spód i boki formy na tartę, przykryć papierem do pieczenia, który należy obciążyć kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą i wstawić do nagrzanego na 200°C piekarnika na 17 minut, potem zdjąć obciążenie oraz papier i piec kolejne 7-8 minut (musi się zarumienić z wierzchu).

W czasie kiedy ciasto się piecze przygotować budyń: budyń oraz oba cukry wymieszać w 200 ml mleka, resztę zagotować i wlać przygotowaną wcześniej mieszankę – energicznie mieszać, a jak tylko zgęstnieje zdjąć z palnika.

Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto i ułożyć na nim przekrojone na pół oraz pozbawione pestek morele. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem, tworząc z niego drobną kruszonkę.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić lub podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Tarty, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>