Kruche ciasto z agrestem i serem

Ciasto, które dzisiaj zaproponuję wyciągnęłam z piekarnika już kilka tygodni temu, ale ponieważ ciągle koncentrowałam się na czymś innym, to wstawiam je dopiero teraz, bo będąc w warzywniaku zauważyłam, że agrest jeszcze się pojawia, jednak w znikomych ilościach, a to właśnie on jest królem tego wypieku.

A jest to wypiek, zważywszy na znikomą ilość propozycji z tym owocem, naprawdę znakomity: kruche ciasto wypełnione słodką, kremową masą serową (nie jest to klasyczny sernik, ponieważ ciasto nie jest wysokie) z kwaśnym agrestowym akcentem, zasypane chrupiącą kruszonką, którą po wystudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne, świeże i zapewniam, że nie mdłe – następne wspaniałe do kolekcji ciast z kapryśnymi produktami, do których należy również bardziej popularne ucierane z bezą  oraz biszkoptowe z agrestowym budyniem i śmietanowo-galaretkową pianką.

Polecam ;)

Przepis na kruche ciasto z agrestem i serem (blacha o wymiarach 24×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła (zimnego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 2 jajka
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g agrestu

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić je na 2 części: 2/3 i 1/3 – owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 2h.

Następnie większą część wcisnąć na spód blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

W tym czasie przygotować masę serową: zmielony ser zmiksować z jajkami, wlać roztopione masło, wsypać cukry i mąkę ziemniaczaną – połączyć.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i lekko dociskając ponakładać umyty i osuszony agrest. Z wierzchu obsypać kruszonką powstałą ze startego na tarce pozostałego ciasta.

Piec około 40-50 minut, w temperaturze 180°C (do zarumienienia się kruszonki).

Wyjąć. Wystudzić. Można też przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Serniki, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>