Piernikowa babka z czekoladą

Za oknem tak jesiennie się zrobiło, a mi jeszcze od kilku dni przy wyjmowaniu jakichkolwiek przypraw wypadała z szafki ta do piernika, więc postanowiłam słodko wpasować ją w ten klimat – w ten oto sposób powstała aromatyczna, korzenna, pachnąca i smakująca świątecznym piernikiem babka, której co prawda dosłownym piernikiem nazwać nie można, bo jest pozbawiona miodu, ale piernikowym ciastem jak najbardziej: miękka, wilgotna, puchata, z kawałkami gorzkiej czekolady, spływającą po bokach polewą i pierniczkami nadziewanymi powidłami śliwkowymi.

Szybka i pyszna propozycja na dzisiejsze deszczowe popołudnie ;)

Przepis na piernikową babkę z czekoladą (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*piekłam z 1,5 porcji składników i tak też podaję, dopasowując proporcje do formy na babkę (autorka upiekła ją w mniejszej keksówce)

Składniki:

Babka:

  • 375 g mąki pszennej (tortowej)
  • 225 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 3 duże jajka
  • 3,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 4,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladowa polewa piernikowa:

  • 100 g czekolady piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 6-7 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • pierniczki w czekoladzie (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Jajka, olej i maślankę zmiksować, po czym wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą, przyprawą do piernika oraz cukrem – połączyć. Na sam koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę – delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną.

Piec około 1h ,w temperaturze 175°C (do suchego patyczka)

Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą (zagotować wyżej podane składniki) i ozdobić pierniczkami.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Pierniki, pierniczki, Przepisy, Wszystkie wpisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>