Najlepsze drożdżówki z białym serem

Mam na blogu przepis na drożdżówki z cynamonem, wiśniami, malinami, jagodami, czekoladą, nawet z masą szampańską czy gruszkami i karmelem, ale brakowało tu jednych, podstawowych, może najważniejszych, bo nierozerwalnie kojarzących się z dzieciństwem, kiedy to nie było takiego wyboru jak obecnie, jednak to, co oferowała osiedlowa piekarnia lub nieduża cukierenka było znacznie lepsze, aromatyczne, pyszne tak bardzo, że smakowało nie tylko nadzienie, ale i każdy kęs puszystego ciasta, które co prawda nie było tym, jakie wypiekały babuleńki mieszkające na wsi, które korzystały z  mleka od odganiającej ogonem muchy na pobliskiej łące krówki, jajek od drepczących po podwórku kurek, mąki wprost od znanego młynarza i własnoręcznie ubitego masła – a mowa cały czas o drożdżówkach z serem: wyrośniętych, miękkich, w środku lekkich, a z wierzchu cudownie przypieczonych, słodkich, pachnących, ze znakomitym nadzieniem serowym, po prostu doskonałych na podwieczorek, deser albo drugie śniadanie, NAJLEPSZYCH ;)

Przepis na drożdżówki z białym serem (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g suchych drożdży (lub 30 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki masła (miękkiego)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.

W międzyczasie przygotować masę serową, łącząc i ucierając wszystkie składniki.

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na 2 blaszkach, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie – pozostawić pod przykryciem na 30 minut.

Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki wykonać w nich wgłębienia, przyciskając ją mocno, prawie do samej blaszki, a powstałe miejsce wypełnić serowym nadzieniem, a naokoło posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec około 15 minut, w temperaturze 200°C

Wyjąć. Wystudzić.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>