Cynamonowe gwiazdki z kremem chałwowym, czekoladą i orzechami

Idealne ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia, zarówno gwiazdkowym kształtem, jak i smakiem: wyczuwalnie cynamonowe, chrupiące, kruchutkie, maślane, przełożone przepysznym kremem chałwowym, oblane gorzką czekoladą i oprószone włoskimi orzechami.

Z ciastem współpracuje się genialnie; nie jest ani klejące, więc świetnie się wałkuje, ani zbyt suche, wobec tego się nie rozsypuje.

Sam przepis nie wymaga jakichś szczególnych składników, bo to taka baza do korzennych ciastek, które można wycinać w rozmaitych kształtach i smarować czym tylko dusza i podniebienie zapragnie (marmoladą, konfiturą, powidłami, dżemem wymieszanym z galaretką, kremem na bazie mleka w proszku, kajmakiem, masłem orzechowym, itd.), co więcej w ogóle nie jest skomplikowany.

Zapewniam, że w trakcie ich pieczenia cudownie pachnie w całym mieszkaniu ;)

Do filiżanki ulubionej herbaty (ps. próbowałam tej pietruszkowo-limonkowej – poemat!)

Przepis na cynamonowe gwiazdki z kremem chałwowym, czekoladą i orzechami (mi wyszło 20 sporych sztuk; już złożonych) (Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; resztę dołożyłam)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g zimnego masła
  • 115 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0, 5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem chałwowy:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką powycinać gwiazdki (w połowie z nich wyciąć dodatkowo kieliszkiem na środku kółko).

Ciastka poukładać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć kremem chałwowym (masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, potem wmieszać pokruszoną chałwę) tak, by wycięte kieliszkiem ciastka były u góry. Wierzch oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Wszystkie wpisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>