Kakaowe ciastka z masłem orzechowym i białą czekoladą

Tym razem ciasteczka dla tych, którzy generalnie cenią sobie bardziej wytrawne smaki, wyrzekając się  na ich rzecz wszelkich słodkich kremów i lukrów albo dla tych, którzy w okresie świątecznym przejedzą się maślanych mas, bitej śmietany, pralinek, strucli, babeczek, serników, makowców, szarlotek oraz pierników, ale nie będą chcieli do końca zrezygnować z jakiejś przyjemności do filiżanki herbaty – wtedy też mogą sięgnąć po kruche, kakaowe ciastko, przełożone masłem orzechowym, a z wierzchu oblane białą czekoladą, którą, pozbawiając je jakiejkolwiek słodyczy, śmiało można pominąć; można też nie smarować ich zupełnie niczym i schrupać bez żadnych dodatków, bo i w takiej formie są równie wyśmienite.

Ciasteczka są idealnie gładkie i fantastycznie cienkie, do tego zachowują swój kształt, a w trakcie pieczenia i po upieczeniu cudownie pachną ;)

Przepis na kakaowe ciastka z masłem orzechowym i białą czekoladą (mi wyszło 30 już złożonych sztuk(Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; nadałam im świąteczny kształt, przełożyłam masłem orzechowym i oblałam białą czekoladą)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 170 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • masło orzechowe (użyłam z kawałkami orzechów)
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dalej, cały czas miksując, dodać jajko, potem aromat waniliowy i sól. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z gorzki kakao. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i powycinać dowolne kształty.

Ciasteczka poukładać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 12-15 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Przekładając masłem orzechowym, sklejać po dwa. Z wierzchu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Informacje o BlackLady

Mam na imię Justyna. Pochodzę z Częstochowy, lecz nie lubię tego miasta. Z wykształcenia jestem polonistką, z natury obserwatorką-pesymistką, która żyje ideami. Na co dzień dużo rozmyślam, pochylając się nad tym, co dziwne, tajemnicze, groteskowe, ironiczne, niedookreślone i paradoksalne – właśnie w tym tkwi siła przekazu, tam pod płaszczykiem nonsensownej mglistości szukam prawdy. Mając 4 lata wstąpiłam w świat literatury – zaczęłam czytać i już wiedziałam, że to są przestrzenie, w które pragnę się wdzierać, pragnę je też tworzyć. Słowo ma dla mnie wartość szczególną – kreuje, razi, buntuje, nęci, oburza – dlatego też literatura wydaje się być moim naczelnym zainteresowaniem. Jednak z zapałem oglądam również horrory, thrillery, filmy psychologiczne, piekę ciasta dla najbliższych, wędruję po górskich szlakach, upajam smakiem i aromatem kawy, nadto niemiłosiernie kocham psy; generalnie zwierzęta, co ma wyjaśnienie w praktykowanej przeze mnie diecie wegetariańskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>